MUST-festivaalia vietetään ensi viikolla 21.-22.5.2025 Tampereella. Festivaalin ohjelma huipentuu torstaina 22.5. Frenckellin lämpiössä järjestettävään kirjailijailtaan, jonka vieraina ovat Finlandia-voittaja, kirjailija Anni Kytömäki ja palkittu tietokirjailija Juha Kauppinen. Yhteisen keskustelun keskiössä on luontoyhteys.
Illan keskustelua kuljettavat MUST-tutkijat Valtteri Aaltonen ja Kari Jalonen, jotka johdattavat osallistujat yleisön ja kirjailijat pohtimaan luontoyhteyden merkitystä niin henkilökohtaisella kuin systeemisellä tasolla.
Mutta miksi luontoyhteydestä on tärkeä keskustella juuri nyt? Entä miten kirjallisuus voi auttaa meitä eläytymään paremmin muiden lajien mielenmaisemiin? Kysyimme asiaa kirjailija Anni Kytömäeltä ja Juha Kauppiselta.
– Olen kaikissa romaaneissani halunnut tuoda esiin, että ihmisellä ei ole vain kulttuurin, perimän ja kasvuympäristön tuottamaa luontosuhdetta vaan myös luontoyhteys, joka on kaikilla elävillä olennoilla yhtä luja: jokainen tarvitsee happea, vettä ja ravintoa eli luonnon moninaista verkostoa, ekosysteemiä, Kytömäki kertoo ja jatkaa:
– Viime vuonna ilmestyneessä Mirabilis-romaanissa olen halunnut kartoittaa ennen muuta sitä, miksi ihminen mielikuvissaan loittoni muusta luonnosta eikä ole oikein vieläkään löytänyt sinne takaisin, vaikka tieteellinen tutkimus on viimeistään evoluutioteoriasta asti alleviivannut tiiviisti punoutunutta yhteyttämme muihin eliöihin.
Sama kysymys ihmisen ja ekosysteemien lujasta mutta kriisiytyneestä yhteydestä on Kauppisen juuri julkaistun kirjan keskiössä:
– Maa on planeetta, jolla on ollut monimutkaisia ekosysteemejä satoja miljoonia vuosia, ja me pyyhimme niitä kovaa kyytiä pois. Tätä on pakko hillitä. Olen kirjassani Kertomus Maasta – ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja luontokatoon lähestynyt Maan luonnonprosesseja ekosysteemien näkökulmasta. Kirjassa kuljetan mukana paikallista ja globaalia tasoa, jossa paikallisen tason tarkoitus on saada ihminen konkreettisesti käsittämään, mitä yritän sanoa ja globaali taso taas tuo absoluuttiset rajat kaikelle ihmisen toiminnalle: Kun katsomme yhtä sääkseä tai yhtä sutta, katsomme joka hetki koko ekologista kriisiä, sen pulmakohtia ja ratkaisuja samaan aikaan, Kauppinen tiivistää.
Tulevalta yhteiseltä keskustelulta Frenckellin lämpiössä kumpikin kirjailija toivoo uskallusta ja rohkeutta kuvitella elämää muiden lajien näkökulmasta konkretian tasolla. Kytömäki painottaa konkreettisen ratkaisujen löytämistä ja luontoyhteyden tärkeyden ymmärrystä, jotta oppisimme elämään osana ekosysteemiä:
– Jo pitkään, vähintään maatalouden alusta asti, lajimme on pyrkinyt tietoisesti ja tiedostamatta luonnosta irralliseksi saarekkeeksi. Tavoite on biologiselle olennolle mahdoton ja myös tarpeeton, sillä yhteys luontoon on ainut väylä, jonka avulla ihminen voi selviytyä planeetta Maalla, Kytömäki täsmentää.
Kauppinen odottaa heittäytymistä keskusteluun, joka ylittää “vallitsevan realismin rajat” ja haastaa uudelleen kuvittelemaan ihmisten ja muiden lajien välisen suhteen:
– Keskusteluissa uudenlaisen järjestyksen kuvittelu tuntuu usein niin mahdottomalta ja ylivoimaiselta, siksi siitä pitää uskaltaa käydä rohkeaa, kuvittelevaa keskustelua. Tässä onnistutaan Annin kanssa varmasti, sillä hänen koko kirjallisen tuotantonsa yksi tärkeitä virtauksia on äänen antaminen myös muille kuin ihmisille, Kauppinen kertoo.
Ihmiskeskeisestä ajattelusta muiden lajien tarpeet huomioivaan ajatteluun on tarpeen, mutta vaatii näkökulmanvaihdosta:
– Yleensä luonnonvaraisten lajien edustajiin suhtaudutaan kiinnostuksella tai kauhistuksella ja niiden koetaan olevan harhateillä. Näkökulmanvaihdos olisi tärkeä: Moottoritietä reunustavan aidan takana harhaileva hirvi ei ole väärässä paikassa, vaan meidän tiemme on, Kytömäki lisää.
Lämpimästi tervetuloa osallistumaan ja keskustelemaan yhdessä luontoyhteydestä YK:n luonnon monimuotoisuuden päivänä 22.5. Frenckell-näyttämön lämpiöön. Teatterin kahvio palvelee yleisöä.
teksti Sofia Suomalainen, haastateltavat Anni Kytömäki ja Juha Kauppinen.
Kirjailijailta – kunnioittavaa kuvittelua ja ajatuksia luontoyhteydestä
To 22.5 klo 18:30-20:30 Frenckell-näyttämön lämpiö, Tampereen teatteri (Frenckellinaukio 2, 33100 Tampere)
Tilaisuus on maksuton. Varaa lippusi ennakkoon tästä linkistä.