Euroopan Unionin biodiversiteettistrategian ja ennallistamisasetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi on sekä lisättävä kaupunkiluonnon määrää että kehitettävä sen laatua. Tämä edellyttää luontosuhteen uudelleen ajattelua monilajisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, joka ottaa yhtä lailla huomioon sekä ihmisten että muiden lajien hyvinvoinnin.

Poliittisten tavoitteiden edistämisessä määrälliset mittarit kuten se, että ennallistamistoimet kattavat vähintään 20 prosenttia maa- ja merialueista vuoteen 2030 mennessä ovat tähän asti korostuneet. Ensimmäisessä MUST-hankkeen julkaisemassa politiikkasuosituksessa nostamme näiden rinnalle kaupunkiluonnon laadun merkityksen kaupunkisuunnittelulle, ennallistamiselle ja hyvinvoinnille.

Kaupunkiluonnon laadun ymmärtämiseen paikkalähtöiset ja osallistavat lähestymistavat ovat hyödyllisiä. Niiden avulla voidaan tunnistaa ja priorisoida eri ihmisryhmien luonnolle antamia merkityksiä heille itselleen – ja myös muiden lajien näkökulmasta, erityisesti kun huomioidaan kuinka elämme yhdessä luonnon kanssa tai osana luontoa.

Esimerkiksi digitaalisissa karttapohjaisissa kyselyissä vastaajat, eli kaupunkilaiset itse, pääsevät merkitsemään kartalle omalle arkiselle ympäristölleen ja maisemalleen antamiaan merkityksiä. Näin voidaan tunnistaan, miten ihmiset arvottavat luontoa eri näkökulmista, kertoo hankkeen varajohtaja Nora Fagerholm.

Paikkalähtöisillä menetelmillä voidaan ymmärtää, dokumentoida ja parantaa kaupunkiluonnon laatua sekä tarkastella sitä eri ihmisryhmien ja muiden lajien näkökulmasta. Nämä menetelmät tukevat monilajisen oikeudenmukaisuuden toiminnallistamista ja ihmisten ja muun luonnon yhteishyvinvoinnin huomioimista. Ne ovat hyödyllisiä erityisesti kaupunkiluonnon kytkeytyneisyyden tutkimuksessa, mahdollistaen niiden ekologisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeiden alueiden tunnistamisen, mitkä tulisi säilyttää.

Politiikkasuositus korostaakin, että kaupunkisuunnittelussa ja ennallistamistoimissa on pyrittävä tasapainottamaan ihmisten ja muiden lajien tilalliset tarpeet. Kaupunkiluonnon kytkeytyneisyyden mallintamisessa tulee huomioida sekä ekologiset että ihmisnäkökulmat.

Politiikkasuositus: Kaupunkiluonnon laadun
kehittäminen parantaa ihmisten ja muun luonnon
yhteishyvinvointia

Politiikkasuosituksen kirjoittajat: Nora Fagerholm, Maria Hällfors, Michael Christie, Christopher Raymond, Alex Lechner, Kari Jalonen

Blogitekstin kirjoittaja: Nora Fagerholm
Blogiekstin editointi: Sofia Suomalainen, Kari Jalonen

 

Share