Kaikkien elävien olentojen yhteinen kaupunki
Tule kokemaan monilajista kaupunkielämää ja keskustelemaan siitä Turun keskustassa järjestettäville MUST-festivaaleille 7.–8.6.2024.
MUST-festivaali tuo yhteen uusimman tutkimustiedon ja kaupunkilaisten näkemykset. Tarjoamme osallistujille tilaisuuden kuvitella ja rakentaa kaikkien elävien olentojen kesken jaettua kaupunkia. Tavoitteenamme on, että sekä tutkijat että muut osallistujat jakavat ajatuksiaan, oppivat monilajisuudesta ja rohkaistuvat toimimaan luonnon monimuotoisuuden puolesta.
Festivaali käynnistyy perjantaina 7.6. kutsuvierastilaisuuksilla ja kaikille avoimella kupoliteatterielämyksellä. Lauantaina 8.6. festivaali avautuu kaikille turkulaisille. Silloin kutsumme kaupunkilaiset kokemaan, oppimaan ja keskustelemaan ihmisen ja luonnon välisistä suhteista kaupungissa.
Lämpimästi tervetuloa mukaan! MUST-festivaali on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma (lukuunottamatta Handle with care-näyttelyä). Osaan tilaisuuksista vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.
Avoin ohjelma lauantaina 8.6.
9–11 Kupoliteatteri: Suomalaisten metsien äänet muutoksessa (Logomo, avoinna myös perjantaina 7.6. klo 12–15)
11–16 Monimuotoisuuskioski: Tutustu kotisi lähiympäristöön puustoa ja maanpeitettä kuvaavien paikkatietojen avulla (Turun Taidemuseo)
12–14 Muut lajit oppaina Puolalanpuistossa (Turun Taidemuseo)
14–15 Opastettu kierros Handle with care -näyttelyyn (Turun Taidemuseo)
14–16 Näkökulmia ihmisen ja luonnon monimuotoisuuteen yhdessä luomisen keinoin (Studio, Turun pääkirjasto)
Kupoliteatteri: Suomalaisten metsien äänet muutoksessa
Pe 7.6. klo 12.00–15.00 ja la 8.6. klo 9.00–11.00 Logomo, Junakatu 9
Miltä Suomen metsät kuulostavat? Miten ihmiset ja muut eläimet reagoivat metsän ääniin? Miten nämä äänet todennäköisesti muuttuvat tulevaisuudessa? Tule mukaan mukaansatempaavaan kuuntelukokemukseen, jossa opit lisää meitä ympäröivästä luonnosta Turussa ja eri puolilla Suomea.
Pystytämme Logomoon kupoliteatterin, joka vie kävijät kierrokselle Suomen metsämaisemiin. Teatteri ympäröi katsojan metsämaiseman äänillä ja kuvilla ja johdattaa matkalle Turun urbaaneilta viheralueilta suomalaisen metsämaiseman syrjäisimpiin kolkkiin kuten Kuhmoon ja pohjoisen tuntureille Kilpisjärven ja Värriön luonnonsuojelualueille. Noin 15 minuutin esitys havainnollistaa, kuinka ihmisen toiminta muuttaa metsien äänimaisemaa. Esitys korostaa ihmisten tekemien päätösten vaikutuksia ympäristöön, jonka jaamme muiden eläinten kanssa.
Esitys tarjoaa harvinaisen kurkistuksen meneillään olevaan tutkimukseen, jossa pohdimme kuinka mukaansatempaavat kokemukset voivat vahvistaa ihmisten ja muiden organismien välistä yhteyttä. Tarkastelemme, miten tällaiset kokemukset voivat myös auttaa käsittelemään ihmisten tekemien päätösten vaikutuksia sekä ihmisten että muiden elollisten olioiden hyvinvointiin.
Monimuotoisuuskioski: Tutustu kotisi lähiympäristöön puustoa ja maanpeitettä kuvaavien paikkatietojen avulla
La 8.6. klo 11.00–16.00 Turun Taidemuseon aula, Aurakatu 26
Monimuotoisuuskioski tuo luonnon monimuotoisuutta ja kaupunkitilaa kuvaavat kartta-aineistot kaupunkilaisten nähtäville. Tarjoamme sinulle tilaisuuden tutustua kotiympäristöösi uudesta näkökulmasta, asettaen kartalle lähiympäristösi luontoarvot, asfalttikentät ja muut kaikkien olioiden elämään vaikuttavat asiat. Tule mukaan pohtimaan tutkijoidemme avustuksella luonnon asemaa kotiympäristössäsi ja kaupunkitilan vaikutuksia luontoon.
Kioski sijaitsee museon aulatilassa, eikä siellä vierailuun vaadita museon pääsylippua.
Muut lajit oppaina Puolalanpuistossa
La 8.6. klo 12.00 ja 13.00 Puolalanpuisto
Tapaamispaikka Turun taidemuseon edessä, Aurakatu 26
Kuka voi olla paikallinen opas? Miten puistoon on mahdollista tutustua, jos oppaana toimii orava, perhonen, lokki tai voikukka? Mitä uutta siitä voi oppia? Osallistujat saavat ohjeet paikallisten oppaiden kanssa toimimiseen ja lopuksi kokoonnutaan kertomaan minne opastukset meitä veivät ja mikä Puistossa näyttää sen jälkeen erilaiselta. Tapahtuman järjestävät MUST-hankkeen tutkijat.
Opastukseen on vapaa pääsy ja se sopii kaiken ikäisille: voit tulla paikalle yksin, ystävän tai vaikka perheen kanssa. Yhden opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Ei ennakkoilmoittautumisia. Pukeudu sään mukaisesti.
Opastettu kierros Handle with care -näyttelyyn
La 8.6. klo 14.00 Turun Taidemuseo, Aurakatu 26
Handle with Care tarkastelee Turun taidemuseon kokoelmaan kuuluvaa nykytaidetta hoivan ja huolenpidon näkökulmasta. Näyttely ehdottaa hoivaa tekemisen ja olemisen tavaksi, jossa eletään vastuullisesti ja vastavuoroisesti niin ihmisten kuin ei-inhimillisten maailmojen kanssa.
Opastus tuo yhteen ajankohtaisia ajatuksia tieteellisestä tutkimuksesta, nykyfilosofiasta ja taiteen teoriasta ja valottaa olemassaolomme monilajisuutta, keskinäisiä riippuvuussuhteita, hoivan vastavuoroisuutta, eläinten ja kasvien aktiivista toimijuutta sekä luonnon jatkuvaa läsnäoloa kaikkialla. Opastuksen kesto on noin tunti. Aikaa on varattu myös kysymyksille ja keskustelulle.
Opastukselle voi osallistua museon pääsylipulla (8€ / 13 € tai Museokortti, alle 16-vuotiaat maksutta). Ennakkoilmoittautumiset: info@turuntaidemuseo.fi / 040-632 3378.
Näkökulmia ihmisen ja luonnon monimuotoisuuteen yhdessä luomisen keinoin
La 8.6. klo 14.00–16.00 Studio, Turun pääkirjasto, Linnankatu 2-4
Tämä tapahtuma antaa tilaa kaikkien turkulaisten – ihmisten ja eläinten – visioille ihmisten ja muun luonnon yhteiselosta tulevaisuuden Turussa. Keskitymme keskustelun, kuvien ja muiden kuvittelun tapojen avulla nostamaan esiin eri näkökulmia tulevaisuuden monilajisesta hyvinvoinnista ja pohdimme näiden näkökulmien välisiä yhteyksiä ja törmäyksiä. Tule mukaan keskustelemaan, oppimaan, tai esittämään mitä monilajinen tulevaisuus Turussa voisi olla.
Mukaan ovat tervetulleita kaikki turkulaiset ja Turussa vierailevat – tosin allergiasyistä joudumme rajaamaan osallistumisen ihmisiin. Varaamme tilaa myös osallistujien kaupunkiluontoa, monilajisuutta tai tulevaisuutta käsitteleville puheenvuoroille, runoille, musiikkiesityksille ja vastaaville. Ilmoita esityksesi MUST-hankkeen tutkijatohtori Valtteri Aaltoselle (valtteri.aaltonen@helsinki.fi).
Ilmoittaudu tilaisuuteen ennalta tämän linkin kautta.
MUST-hankkeen tutkijat nauhoittavat tilaisuuden tutkimuskäyttöön; tästä lisätietoja Valtteri Aaltoselta ja paikan päällä.